تکتم جاوید | شهرآرانیوز؛ ویروس کووید ۱۹ تا به امروز بیش از ۱۱۱ میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده و جان بیش از ۲ میلیون و ۴۶۰ هزارنفر را در ۲۳۰کشور گرفتهاست. پس از گذشت چندماه از شیوع بیماری، قرنطینه داخلی کشورها و هزاران مورد زیانهای اقتصادی و اجتماعی، خبر تولید نهایی و تزریق واکسن در چند کشور، نویددهنده روزهای بهتری است. اهمیت واکسن البته زمانی مشخص میشود که بدانیم بدون آن قادر به کنترل مرگومیرها نیستیم حتی اگر همه پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم.
اما درهمین مدت کوتاه هم خرید واکسن و تزریق آن ماجراهای فراوانی داشتهاست. از انتخاب نوع واکسن تا تمایل به تزریق واکسن وطنی و تبلیغات منفی درباره عوارض واکسنها. دراین میان اخباری هم از فروش واکسنهای بازار سیاه به گوش رسیده که عدهای را به تزریق زودتر از موعد امیدوار و مسئولان را درباره واکسنهای تقلبی نگران کردهاست.
اگر هم واکسن کرونا باشد، بیاثر است
خبر خرید و فروش واکسن که در بازار سیاه قوت گرفت، دکتر سیدعلی فاطمی، نایبرئیس انجمن داروسازان ایران، ضمن زیرسؤال بردن ماهیت واکسنهای فروختهشده به خبرگزاری ایسنا گفت: آنچه در بازار غیررسمی عرضه میشود احتمال دارد واقعا واکسن کرونا نباشد و ترکیبی از آب یا محلولهای دیگر باشد. از سوی دیگر اگر هم واکسن واقعی باشد، بهدلیل اینکه در بازارهای غیررسمی امکان نگهداری این واکسنها وجود ندارد، بدون اثر است.
وی در تأیید اظهارنظر خود اضافه کرده بود: در کشورهای دیگر هم واکسنهایی که به نام فایزر به فروش میرسید، تقلبی بودند.
هزینهکردن برای یک واکسن بیاثر
روزی که خبر گسترش کرونا منتشر شد هیچ یک تصور نمیکردیم باید خود را در فضای خانه محصور کنیم، از رفتوآمدهای بیدلیل خودداری کنیم و اگر نزدیکان بیماری داریم از آنان فاصله بگیریم. طولانیشدن زمان این بیماری و رعایت پروتکلها بسیاری را خسته و از ادامه رعایت نکتههای بهداشتی منصرف کردهاست. خیلیها هم به هر روشی شده بهدنبال واکسن میگردند تا به زندگی عادی بازگردند. درحالیکه نمیدانند همه افراد مدعی قادر به نگهداری واکسن و عرضه آن نیستند.
زنجیره سرمایی برای نگهداری یک واکسن بسیار مهم است. واکسن کرونا هم مانند سایر واکسنها به فریزر منفی۱۸ درجه نیاز دارد و حتی اگر مدت کوتاهی از یخچال یا فریزر خارج شود، اثرگذاریاش را از دست خواهدداد. ازآنجاکه واکسن یک فراورده بیولوژیک است، زود از بین میرود و تزریق آن هم بعد از بیاثرشدن فایدهای ندارد و حتی ممکن است فرد را دچار عارضه کند؛ زیرا واکسن گرچه حاوی ویروس غیرفعال و مواد ژنتیکی است، این مواد چندان پایدار نیستند و اگر در شرایط مناسب نگهداری نشوند، ممکن است تغییر ماهیت دهند و منجر به آلرژی یا حساسیتهای شدید در فرد شوند.
آبمقطر بهجای واکسن کرونا
دکتر علیرضا شهریاری هم تهیه واکسن از مراکز غیردولتی و غیررسمی را رد میکند. وی بهعنوان رئیس انجمن داروسازان استان و عضو شورای اسلامی شهر مشهد با اعلام اینکه درباره هر عرضهای امکان تقلب و قاچاق وجوددارد، اضافه میکند: افراد سودجو میتوانند به هر ترتیبی شهروندان را برای خریدن متقاعد کنند، حتی اگر دارویی وجود نداشته باشد، چنانکه آب مقطر را برچسب میزنند و میفروشند. به همین سبب هیچگونه مواد دارویی، بهداشتی و آرایشی را جز از مبادی قانونی تهیه نکنید.
این داروساز تأکید میکند: اگر به شکل سیستماتیک ۷۰ درصد جامعه را واکسینه نکنیم، ایمنی ایجاد نخواهد شد؛ پس تزریق واکسن هرکدام از افراد بهتنهایی بینتیجه است. به همیندلیل به شهروندان توصیه میکنیم برای تزریق واکسن کرونا تنها به کمیته واکسیناسیون کشوری و مراکز دانشگاهی اعتماد کنند که براساس دستورالعمل جهانی واکسیناسیون را انجام خواهند داد.
تبلیغات فروش واکسن، کلاهبرداری است
خبرها به همین موارد توزیع زیرزمینی واکسن ختم نشد؛ زیرا در مدت کوتاهی حتی در سطح جهانی، خبر دستگیری متخلفان منتشرشد. سرهنگ رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتای ناجا، هم در گفتوگویی با اشاره به مواردی از انتشار آگهیهای فروش واکسن کرونا با مبالغ هنگفت در فضای مجازی و دعوت شهروندان به ثبتنام توضیح داد که این افراد توسط پلیس فتا، شناسایی و به مراجع قضایی تحویل داده شدند.
این مقام مسئول این نکته را هم یادآور شده بود: در تحقیقات انجامشده از متهمان محرز شد که این افراد سودجو داروهای تقلبی و جعلی را تبلیغ میکردند یا دارویی در کار نبوده است و تنها به قصد سودجویی، سرقتهای اینترنتی، سرقت اطلاعات شخصی و کلاهبرداری، دست به چنین اقدامی میزدند. به شایعات منتشرشده در شبکههای اجتماعی اعتماد نکنید؛ زیرا ممکن است دامی برای فیشینگ باشد.
سرهنگ پاشایی با اشاره به اینکه هرگونه پیام در این خصوص در شبکههای اجتماعی یا ارسال پیامک به شهروندان قطعا فریب است، تأکید کردهبود: تنها مرجع قانونی واگذاری داروی کرونا، وزارت بهداشت و درمان است.